10 dingen die je nog niet wist over reuzenpanda’s


1. Panda's hebben een extra duim op hun poten

Panda's hebben 6 vingers aan elke poot. Ze hebben 5 vingers en 1 ‘duim’. De extra duim helpt de panda om bamboe te scheuren, ze kunnen een bamboescheut in ongeveer 40 seconden afpellen. Hun darmen en keel zijn bedekt met een dikke laag slijm om ze te beschermen tegen splinters.

2. Niemand weet precies waarom de panda’s hun vlekken hebben

Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom de reuzenpanda zijn markeringen heeft. Sommige biologen geloven dat de kleuren van de panda een camouflage van licht en donker is om de panda te helpen zich te verbergen in de schaduw van een bamboebos. Andere wetenschappers geloven dat de zwarte en witte markeringen de panda helpen om een ​​constante temperatuur te behouden, of dat de kleuren de panda helpen andere panda's te vermijden. Nog andere biologen geloven dat de grote zwarte oogvlekken van de panda hun ogen groter doen lijken en ze agressiever staren.

3. Vrouwelijke panda's zijn slechts 3 dagen per jaar vruchtbaar 

Een van de redenen waarom het zo moeilijk is voor panda's om te broeden, is dat er een zeer kort tijdsbestek is voor de vrouwtjes om zwanger te worden. De vrouwelijke panda ovuleert eenmaal per jaar en heeft 2-3 dagen om dat ei te bevruchten. Gebeurt dit niet dan moeten ze weer een jaar wachten tot ze het opnieuw kunnen proberen. Een andere reden waarom het zo moeilijk is om panda's te fokken is dat het erg luie beren zijn. Het gehele paarproces van een panda duurt ongeveer twee of drie dagen. Als ze eenmaal gedekt zijn, jagen vrouwen de mannetjes uit hun territorium en voeden ze hun welpen alleen op

4. Panda welpen blijven niet lang bij hun moeder

Wanneer panda's worden geboren, hebben ze de grootte van een grapefruit. Een welp heeft een roze huid, een dunne laag witte vacht, een lange staart en geen tanden. Tegen het einde van de eerste maand heeft de babypanda al zijn vlekken. Een panda-welp is bijna 2 maanden oud voordat deze de grootte heeft van een gemiddelde pasgeboren baby. De welp blijft maximaal 3 jaar bij de moeder totdat deze zelfstandig genoeg is om er zelf op uit te trekken, wat betekent dat een wilde panda tijdens een leven drie of vier welpen kan grootbrengen.

5. Panda's eten bamboe, maar hun spijsvertering is ontworpen voor vlees 

Het dieet van een wilde panda bestaat voor 99% uit bamboe en de andere voor 1% uit een mengsel van grassen en af ​​en toe een klein knaagdier. Panda's absorberen slechts 20% -30% van de bamboe-voedingsstoffen. Andere planteneters, zoals herten, absorberen ongeveer 80%. Dit betekent dat de panda het grootste deel van de tijd moet eten als hij wakker is om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen om te overleven. In dierentuinen eten panda's bamboe, suikerriet, rijstepap, een speciaal vezelrijk koekje, wortels, appels en zoete aardappelen. 

6. Panda's halen het grootste deel van hun water uit bamboe 

Wilde panda's halen het meeste water dat ze nodig hebben uit bamboe en grassen (nieuwe bamboescheuten zijn ongeveer 90% water). Echter hebben panda's meer water nodig dan wat alleen bamboe kan leveren. Daarom drinken de panda's vers water uit rivieren en beken die worden gevoed door smeltende sneeuw op de top van de bergen. 

7. Panda's brengen ongeveer ⅔ van hun dag door met eten 

Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten bamboe die panda's eten. Bamboe bevat echter niet heel veel voedingsstoffen, wat betekent dat de panda's elke dag tot 20 kg moeten eten. Hierdoor brengen Panda's ongeveer ⅔ van hun dag door met eten. 

8. Panda's hebben extreem sterke kaken 

Het gezicht van een panda krijgt vorm door de enorme wangspieren. De kaak- en wangspieren van een panda zijn krachtiger dan je zou verwachten. Geloof het of niet, een panda kan gemakkelijk een aluminium schaal in kleine stukjes kauwen. Ze kunnen ook gemakkelijk door een dikke bamboesteel bijten. Ons mensen kost het zelfs nog moeite bij het snijden van dezelfde stengels met hakbijlen! 

9.Volwassen panda's hebben niet veel natuurlijke vijanden

Dankzij hun grootte hebben panda's niet veel natuurlijke vijanden. Dieren zoals sneeuwluipaarden en jakhalzen zullen echter jagen op kwetsbare pandajongen of oude, zieke volwassen panda's. De belangrijkste vijand van panda's zijn stropers die jagen op hun pels om te verkopen op de zwarte markt.

10. Een panda is allesbehalve sportief

Een panda is best aan de zware kant. Hij kan op zijn achterpoten staan maar houdt dit niet zo lang vol. Hoewel hij slechts 90 tot 135 kilo weegt, is zijn skelet bijna twee keer zo zwaar als dat van dieren van dezelfde grootte. Rennen is ook niet echt zijn ding als je het vergelijkt met andere soorten beren. De hoogste snelheid die een panda kan halen is ongeveer rond de 30 km/h. Dit stelt weinig voor als je het vergelijkt met een zwarte beer die bijna de 60 km/h haalt.

BONUSFEITJE: Waren panda’s vroeger helemaal wit?

Volgens een Chinese legende was de panda ooit een geheel witte beer. Veel Chinezen geloven hier nog steeds in tot op de dag van vandaag. Toen een klein meisje probeerde een panda-jong te redden van een aanval op een luipaard, doodde het luipaard het meisje. Panda's kwamen naar haar begrafenis toe met armbanden van zwarte as. Terwijl ze hun ogen afveegden, elkaar omhelsden en de oren bedekten, besmeurden ze de zwarte as over hun lichamen en zo kregen ze hun zwarte vlekken.