10 redenen waarom bamboe de toekomst is

 Dat Bamboe één van de fijnste natuurproducten aller tijden is weten we bij Bamboeddha natuurlijk al lang, maar weet jij het ook al? Zie hier 10 redenen waarom bamboe de toekomst is!
  1. Duurzame grondstof

Afhankelijk van de soort kan bamboe geoogst worden na 1 tot 5 jaar. Ter vergelijking, de meeste hardhouten, zoals mahonie en eiken kunnen pas geoogst worden na 40 jaar. Elke dag worden er bossen gekapt met een oppervlakte van maar liefst 800 voetbalvelden. Als hardhout zou worden vervangen door bamboe zou dit een enorm verschil kunnen maken en op deze manier kunnen we de bossen die we nog over hebben beschermen.

  1. Veelzijdigheid

Bamboe kan hout vervangen op vrijwel elk gebied. De toepassingsmogelijkheden zijn zo goed als oneindig. Meubels, bouwmaterialen, houtskool, papier en nog veel meer. Verder zijn bamboevezels vele malen sterker dan hout en beter bestand tegen weer en wind.

  1. Absorbeert broeikasgassen

Om 6 kilo bamboe te laten groeien is er 10 kilo koolstofdioxide nodig en er komt 35% meer zuurstof vrij bij het kweken van bamboe dan bij hardhout.

  1. Ongelofelijke groeisnelheid

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Het record ligt op 91 cm per dag. Echter, niet alle bamboesoorten groeien zo snel. De meeste groeien ‘’maar’’ 5 tot 20 centimeter per dag. Ter vergelijking, een mahonieboom groeit slechts 1 meter in een jaar. Wanneer bamboe geoogst wordt zal er een nieuwe scheut groeien uit zijn uitgebreide wortelstelsel zonder dat er extra teelttechnieken toegepast hoeven te worden.

  1. Weinig afval

Na het oogsten wordt praktisch elk deel van de plant benut. Er zijn talloze toepassingen voor bamboe, van eetstokjes tot vloerbedekking.

  1. Bodembescherming

Wanneer hardhout bossen worden gekapt en de overgebleven stronken worden verbrand om ruimte en vruchtbare grond te bieden voor het verbouwen van gewassen, treedt er onvermijdelijk erosie op. Dit komt omdat de bovengrond met voedingsstoffen vaak weggespoeld wordt door regen. De geërodeerde grond verstopt vervolgens rivieren en beekjes en beïnvloedt het leven van mensen en dieren die stroomafwaarts leven. Bamboewortels blijven op hun plaats na het oogsten. Dit voorkomt erosie en helpt voedingsstoffen vast te houden voor het volgende gewas.

7. Geen pesticiden of kunstmest nodig

In tegenstelling tot andere gewassen heeft bamboe geen agrarische chemicaliën nodig om te kunnen groeien. Katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld, hierdoor wordt de bodem snel uitgeput en gaan de voedingsstoffen in de grond verloren. Bamboe heeft van nature stikstof in zich wat ervoor zorgt dat er geen chemicaliën nodig zijn. Hierdoor komen er geen onnodige giftige stoffen in ons milieu terecht.

  1. Bamboe groeit bijna overal

Bamboe kan groeien in droge gebieden waar andere gewassen mislukken en doodgaan wegens uitdroging. Omdat de wortels na het oogsten op hun plaats blijven, helpt het om vitaal vocht in de bodem te behouden. Van lage landen tot grote hoogtes in de bergen, bamboe gedijt een zeer breed scala aan klimaten. Het is op elk continent ter wereld te vinden behalve op Antarctica.

  1. Optimisme en culturele samenwerking

In een moeilijke wereld waar oorlogen worden uitgevochten om grondstoffen, biedt de groeiende populariteit van bamboeproducten een mogelijkheid voor verschillende culturen om hun verschil te regelen door handel en samenwerking waar iedereen baat bij heeft.

  1. Economische ontwikkeling

In minder ontwikkelde landen waar werkeloosheid leidt tot veel onrust biedt de productie van bamboe en de productie van bamboeproducten werkgelegenheid in gebieden die dringend sociale en economische stabiliteit nodig hebben.

 

Vond je deze blog leuk en wil je meer bamboe inspiratie opdoen? Bezoek dan ook eens onze collecties vol geweldige bamboe producten. Klik hier om naar de collecties te gaan.

 

Bamboe is beter