Hoe bamboe het broeikaseffect tegengaat

Hoewel Trump het ontkent speelt het broeikaseffect een enorme rol in onze stijgende zeespiegel, het smelten van de poolkappen en het stijgen van de wereldwijde gemiddelde temperatuur. Hoe kunnen we helpen de impact van het broeikaseffect te verkleinen? Koolstofdioxide (CO2) is een van de broeikasgassen die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het broeikaseffect, het reduceren van de uitstoot van dit gas zal dus ook zorgen voor een aanzienlijke reductie van het broeikaseffect.

Op welke manieren kunnen we de uitstoot van CO2 verminderen?

  1. Reduce, Reuse, Recycle
  2. Spaarlampen en/of LED lampen gebruiken
  3. Carpoolen of de fiets nemen
  4. Minder vlees eten
  5. Minder air conditioning gebruiken
  6. Geen stroom verspillen
  7. Een boom planten

Wist je dat bamboe de aller snelst groeiende plant ter wereld is? Sommige soorten kunnen maar liefst 91 centimeter per dag groeien, dit is bijna 4 centimeter per uur!

Dan rijst natuurlijk de vraag, is bamboe geschikt om de impact van het broeikaseffect tegen te gaan? Bamboe bereikt zijn volwassen staat na 1-5 jaar. Bamboe is een gewas dat zeer goed CO2 absorbeert en laat daarbij ook een zeer grote hoeveelheid zuurstof (O2) weer vrij, terug in onze atmosfeer, namelijk zo’n 30 procent. Dit is erg belangrijk omdat al onze zuurstof van fotosynthese komt.

Als resultaat van het ongelooflijke wortelsysteem van bamboe, blijft het gewas doorgroeien nadat het geoogst is. Anders dan bij de meeste planten is bamboe een zeer goedkope plant, in die zin dat ze geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest nodig hebben om goed te kunnen groeien. Bamboe is een zelfvoorzienende plant en ze gebruiken hun eigen gevallen blaadjes om zichzelf te voorzien van voedingstoffen wanneer deze composteren in de aarde. Een ander bijkomend voordeel is dat bamboe bijna overal kan groeien, namelijk tussen -28 en 38! Je zult bamboe dan ook op ieder continent vinden behalve op Antarctica.

Vond je deze blog leuk en wil je meer bamboe inspiratie opdoen? Bezoek dan ook eens onze collecties vol geweldige bamboe producten. Klik hier om naar de collecties te gaan.

Bamboe is beter