Waarom een plastic tandenborstel echt niet meer kan

Tandenborstels zijn een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Bijna iedereen op de wereld poetst dagelijks zijn tanden dus dat is een enorme berg tandenborstels die later in het milieu terecht komen. Heb je er ooit bij stilgestaan hoe al deze tandenborstels het milieu beïnvloeden? De plastic tandenborstel zoals we deze kennen werd geïntroduceerd in 1939 en elk exemplaar dat sindsdien gemaakt is bestaat nog steeds! Al dan niet in de vorm van microplastics, nog steeds als algehele tandenborstel, of ergens in de oceaan of op een vuilstortplaats. Onze wereld is al zwaar vervuild en alle plastic tandenborstels maken het probleem significant erger. 

Plastic tandenborstels zijn gemaakt van hard polypropyleen plastic, afkomstig uit niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen. Het duurt honderden jaren voordat deze tandenborstels zijn verteerd en ze blijven dan ook lang rondzwerven op vuilstortplaatsen en in de oceanen.

Een goed alternatief voor plastic tandenborstels zijn bamboe tandenborstels. Bamboe groeit ontzettend snel en het materiaal heeft unieke eigenschappen. Zo is bamboe van nature antibacterieel, is het in verhouding tot gewicht sterker dan staal en geeft het 35% meer zuurstof af dan hardhout. 

afbeelding door: F Delventhal

Het is misschien lastig voor te stellen hoe zo'n kleine tandenborstel zo'n impact kan hebben op het milieu, zie hier de manieren waarop de plastic tandenborstels onze planeet vervuilen:

Gebruik van olie

De plastic tandenborstels die vandaag de dag geproduceerd worden, worden gemaakt van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen. Kortom, de brandstoffen zijn beperkt, als het op is, is het ook echt op. Er zijn schattingen gemaakt die voorspellen dat rond het jaar 2050 onze wereldwijde olie voorraad op zal zijn.

Elk jaar eindigen er meer dan twee miljard tandenborstels in de oceanen   

Van de miljarden plastic tandenborstels die elk jaar geproduceerd worden, belandt lang niet altijd elk exemplaar in de prullenbak. Kun je je voorstellen hoeveel vervuiling dat wereldwijd veroorzaakt? De rondzwervende tandenborstels verteren niet gemakkelijk en blijven aanzienlijke milieurisico's.

Elektrische borstels en hun batterijen

De elektrische tandenborstels worden gemaakt van rubber en hard plastic, dit is op zichzelf al een zeer milieu-onvriendelijke oplossing, echter zijn de batterijen een nog veel groter probleem. Bij verkeerd weggooien, scheiden of verwerken lekken deze batterijen waardoor dit zeer nadelige effecten met zich mee brengt voor het milieu.  

Schakel nu over op biologisch afbreekbare alternatieven als vervanging voor plastic tandenborstels! Klik hier om onze bamboe tandenborstels te bekijken  


Bamboe is beter